A legfontosabbak a vashiányról

584
HOZZÁSZÓLÁS:

Egy 70 kg-os ember szervezete 5g  vasat tartalmaz, ebből 3g a vörös vérsejtekben, a hemoglobinban, 1g a raktárakban (májban, lépben, csontvelőben), a többi az izmokban és az enzimekben található. Naponta – széklettel, vizelettel, bőrhámlással, verejtékkel – legalább 1mg a vasveszteség.vashiany_fokep
A nők havi vérzésük 
idején naponta 0,8-1,0mg vasat vesztenek.

A vas létfontosságú a szervezet sejtjeiben, mivel könnyen vesz fel és ad le oxigént, reverzíbilis (jelentése: visszafordítható) elem (oxidáló-redukáló jelleggel).
A tüdőben a belélegzett levegő oxigénje a vörös vérsejtekben levő vastartalmú “vérfestékhez”, a hemoglobinhoz kötődik, és a vérerek útján szállítódik szét a szervezetben. Az izomsejtekben az oxigén tárolása szintén egy vastartalmú vegyület, a mioglobin feladata.

A vörös vérsejtek hemoglobinja által leadott, nem tárolásra, hanem felhasználásra kerülő oxigén hasznosulását a sejtekben egy másik vastartalmú vegyület, a légzőenzim, a citokróm teszi lehetővé.

Vas nélkül nincs oxigénfelvétel a tüdőben, megakad az oxigénszállítás a szervezetben és az oxidáció a sejtekben!

A vashiány gyakori hiányállapot, a vérszegénység leggyakoribb oka. Vas hiányában a következő tünetek tapasztalhatóak: fáradékonyság, gyengeség, aluszékonyság, fejfájás, szédülés, ingerlékenység, kedvetlenség, levertség, zárkózottság, szívdobogás, szívtáji fájdalom, ájulási hajlam, gyomor- és bélpanaszok, halvány, száraz bőr, törékeny körmök hosszanti barázdázottsággal, törékeny haj, hajhullás, korai őszülés, ajakszárazság és -berepedezés.
A vashiány illetve az abból adódó vérszegénység v
érkép vizsgálattal, a vér vastartalmának meghatározásával állapítható csak meg

Már a régi egyiptomiak, a hinduk, a görögök, a rómaiak és más népek is ismerték a vasterápiát: vasreszeléket áztattak borban vagy ecetben, fegyverkovácsok hűtővizét itták, vasas ásványvizet fogyasztottak stb.

Mára köztudott , hogy a vashiány hozzájárulhat a kedélybetegségek és a depresszió kialakulásához is. A nők, a vegetáriánusok, a fogyókúrázók gyakran kockáztatják, hogy nem vesznek magukhoz elegendő vasat – azt ugyanis leginkább számottevő mértékben a húsokból tudjuk beépíteni…

Szerencsére a vashiány pótlása mára gyógyszerkészítményekkel, természetes étrend -és táplálékkiegészítőkkel is fedezhető.

584
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]